De arbeidsmarkt voor zelfstandigen in Nederland verandert snel. Met de hernieuwde handhaving van de Wet DBA en de aankomende nieuwe Wet VBAR krijgen zowel zzp’ers als opdrachtgevers te maken met strengere regels en meer toezicht. Wat de toekomst ook brengt, met Interlancing beschik jij over een oplossing die aansluit bij de behoefte van veel zelfstandigen: veilig blijven ondernemen met behoud van vrijheid.

Achtergrond en context

De Wet DBA werd in 2016 ingevoerd als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door onduidelijkheid over de uitvoering werd de handhaving lange tijd uitgesteld. Vanaf 2025 wordt er echter weer streng gecontroleerd op de aard van samenwerkingen. De Belastingdienst kijkt nauwlettend of er sprake is van echte zelfstandigheid of feitelijk loondienst.

Daarbovenop komt er een nieuwe Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties), die extra duidelijkheid moet bieden over wanneer iemand als zelfstandige werkt. Met deze wet komen er criteria zoals minimale uurtarieven en andere toetsingspunten. Het doel is om schijnzelfstandigheid verder terug te dringen en de verschillen tussen echte ondernemers en verkapt dienstverband scherper af te bakenen.

Voorbeelden uit de praktijk

Om het verschil duidelijk te maken tussen zuivere en discutabele vormen van zelfstandigheid, vind je hieronder twee praktijkvoorbeelden:

Voorbeeld van een zuivere zzp’er

Een IT-consultant werkt voor meerdere opdrachtgevers tegelijk, bepaalt zelf zijn werktijden en voert specialistische projecten uit. Hij gebruikt eigen materialen en tools, onderhandelt zelfstandig over tarieven en werft actief nieuwe opdrachten. Er is geen sprake van gezagsverhouding en zijn werk is tijdelijk en afgebakend. Dit type zelfstandigheid blijft in de toekomst goed mogelijk.

Voorbeeld van een discutabele vorm van zelfstandigheid

Een verpleegkundige werkt fulltime, vijf dagen per week, op vaste tijden voor één zorginstelling. Zij draait dezelfde diensten als de vaste medewerkers, werkt onder supervisie van een leidinggevende en kan zich niet laten vervangen. Dit lijkt sterk op loondienst, waardoor het risico op schijnzelfstandigheid groot is. Dergelijke constructies zullen door de Wet DBA en VBAR onder druk komen te staan.

Analyse en impact

De handhaving op de Wet DBA door de Belastingdienst en de toekomstige Wet VBAR maken opdrachtgevers voorzichtig. Onderzoeken laten zien dat ruim 40% van de bedrijven verwacht minder zzp’ers in te huren in 2025, uit angst voor naheffingen en boetes. Vooral in sectoren zoals de zorg en ICT merken zelfstandigen al dat opdrachtgevers afwachtend zijn.

Toch blijven veel zzp’ers positief en heeft bijna 90% vertrouwen in de toekomst van hun onderneming. Zeker is wel dat het speelveld verandert, en dat vraagt om actie.

Hier komt Interlancing in beeld. Of je nu werkt aan langdurige opdrachten of in een sector waar de risico’s op schijnzelfstandigheid toenemen: Interlancing biedt jou een juridisch sluitende oplossing.

Via een arbeidsovereenkomst bij All About Flex kun je jouw opdracht uitvoeren zonder zorgen over de Wet DBA of VBAR, terwijl je profiteert van een vast inkomen en behoud van ondernemerschap als recruiter van je eigen opdrachten. Bij Interlancing vervul je een intermediaire rol waar je een extra vergoeding voor ontvangt bovenop jouw vaste maandsalaris.

Conclusie en vooruitblik

De toekomst van zzp’ers in Nederland vraagt om scherpte en flexibiliteit. De toezicht en regels worden strenger, maar voor echte zelfstandigen blijven er volop kansen. Met duidelijke afspraken, goed ondernemerschap en slimme keuzes blijf je als ondernemer veilig aan het werk.

Interlancing van All About Flex ondersteunt jou daarbij. Met oplossingen die helpen om je opdrachten juridisch correct uit te voeren en risico’s te beperken.

Interlancing zorgt dat jij kunt blijven doen waar je goed in bent. Wil jij weten hoe je veilig kunt blijven ondernemen in deze veranderende markt? Bekijk de mogelijkheden op Interlancing.nl.

Wil jij weten hoe je veilig kunt blijven ondernemen in deze veranderende markt?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!