De strijd tegen schijnzelfstandigheid in twee wetsvoorstellen
De positie van zelfstandigen blijft onderwerp van discussie in politiek Den Haag. Twee wetsvoorstellen staan centraal: de Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) en de alternatieve Zelfstandigenwet, een initiatief van de VVD, D66, CDA en SGP. Beide voorstellen beogen schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar verschillen aanzienlijk in aanpak. Dit artikel zet de belangrijkste punten van de Zelfstandigenwet op een rij en plaatst deze in de context van het debat rond de VBAR.
VBAR versus Zelfstandigenwet
Het wetsvoorstel VBAR richt zich op het verduidelijken van arbeidsrelaties op basis van jurisprudentie. Ondanks enkele aanpassingen, onder andere na de Uber-uitspraak van de Hoge Raad, blijft de kritiek bestaan dat de VBAR onvoldoende onderscheid maakt tussen echte en onechte zelfstandigen.
Daartegenover staat de Zelfstandigenwet, die is gebaseerd op het Belgische model. Dit voorstel biedt een positief toetsingskader dat zelfstandigheid juridisch verankert. Niet alleen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar ook om echte zelfstandigen te beschermen en te erkennen. Hiermee zou de Zelfstandigenwet de VBAR deels kunnen vervangen.
Analyse van de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet bestaat uit een toetsingskader met drie toetsen die gezamenlijk bepalen of iemand als zelfstandige beschouwd kan worden.
De drie toetsen voor juridische duidelijkheid:
- 1Zelfstandigentoets
- 2Werkrelatietoets
- 3Sectoraal rechtsvermoeden
Conclusie en vooruitblik
Kansen en keuzes in een veranderend speelveld
De Zelfstandigenwet biedt een potentieel krachtiger en duidelijker alternatief voor de VBAR. Waar de VBAR blijft hangen in juridische complexiteit, biedt dit initiatiefwetsvoorstel houvast en erkenning voor echte zelfstandigen.
Of de Zelfstandigenwet ook daadwerkelijk wordt aangenomen, is nog onzeker: de politieke verdeeldheid is groot.
In de tussentijd is het zaak voor intermediairs, opdrachtgevers en zzp’ers om voorbereid te zijn op beide scenario’s en hun werkrelaties kritisch tegen het licht te houden. Bij twijfel over mogelijke schijnzelfstandigheid biedt Interlancing de oplossing voor zzp’ers en opdrachtgevers.
Meer weten over de implicaties van de
voorgestelde wetgeving voor jouw situatie?
of bel: +31 (0)88 020 4450